Muzica in scop ambiental, drepturile de autor si drepturile conexe

muzica ambiental avocat Cosmin Constantin Cojocariu

Dacă ești proprietarul (prin intermediul unui SA/SRL/PFA/II) unei locații (hotel, restaurant, cafenea, bar, cazino, etc.) sau a unor mijloace de transport de persoane (taxi, autobuz, microbuz, etc.) și dorești să le creezi clienților tăi un ambient plăcut cu ajutorul muzicii, prin intermediul oricărui fel de mijloc de sonorizare (televizor, radio, boxe, etc.), trebuie să știi că această acțiune se numește comunicare publică, iar pentru a o putea face în mod legal va trebui să ai acordul tuturor titularilor de drepturi de autor sau drepturi conexe (compozitori, interpreți, producători de fonograme – case de discuri) melodiilor pe care le difuzezi.

Cum se obțin autorizațiile pentru a putea utiliza muzică în scop ambiental în mod legal?

Este evident că dacă vrei să folosești mai mult de doar câteva melodii într-o luna este imposibil să obții acordul tuturor titularilor de drepturi menționați mai sus, iar tocmai pentru acest motiv au fost înființate organismele de gestiune colectivă despre care am vorbit mai mult aici.

Astfel, vestea bună pentru tine este că va trebui să obții autorizații doar din 3 locuri. Vestea rea este că împreună cu obligația de a obține aceste autorizații vine și obligația de a plăti anumite remunerații.

Cum spuneam, melodiile pe care le utilizezi în locația ta au mai multe categorii de titulari de drepturi care sunt, fără a intra în detaliu, după cum urmează:

  • Autorii operelor muzicale – compozitori, textieri, aranjori
  • Artiștii care interpretează operele muzicale
  • Casele de discuri – cei care produc și fixează înregistrarea interpretării operei muzicale

Așadar, va trebui să contactezi și să obții autorizații de la următoarele organisme de gestiune colectivă:

  • UCMR-ADA – gestionează drepturile autorilor de opere muzicale
  • CREDIDAM – gestionează drepturile artiștilor
  • UPFR – gestionează drepturile caselor de discuri

Cuantumul remunerațiilor pe care va trebui să le achiți diferă în funcție de tipul locației tale (e.g. unitate de cazare/unitate de alimentație publică/unitate comercială/mijloace de transport), de zona în care se află locația (urban/rural) și de numărul de camere/suprafața locației/numărul mijloacelor de transport, este stabilit prin anumite metodologii și se datorează lunar.

Remunerațiile datorate către UCMR-ADA pot fi verificate aici, iar cele datorate către CREDIDAM și UPFR aici.

Ce se întâmplă dacă nu obții autorizații pentru a putea utiliza muzica în scop ambiental de la toate cele trei organisme de gestiune colectivă?

Răspunsul e că oricare dintre ele (sau toate) va putea formula acțiune în instanță prin care să solicite obligarea ta (entitatea juridică pe care o reprezinți) la plata triplului remunerațiilor pe care le-ai fi datorat în mod normal dacă aveați autorizații încheiate, pentru toată perioada în care ai utilizat muzică, cu titlu de despăgubiri [astfel cum prevede art. 188 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 8/1996 a dreptului de autor și drepturilor conexe].

Mai mult decât atât, utilizarea muzicii fără a deține toate cele trei autorizații poate constitui contravenție, sancționată cu o amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei [art. 190 lit. g) din Legea nr. 8/1996].

Sunt multe persoane care nu cunosc că au aceste obligații legale de a obține autorizații și plăti remunerații pentru utilizarea muzicii în scop ambiental și, de asemenea, sunt foarte multe litigii pe rolul instanțelor de judecată în care organismele de gestiune colectivă solicită obligarea la plata despăgubirilor menționate mai sus. Dacă te aflii într-o asemenea situație, ma poți contacta și vom vedea împreună ce soluții sunt.

CojocariuLegal