Actele de violență cibernetică – violență domestică. Victimele vor putea solicita emiterea ordinelor de protecție

În Monitorul Oficial nr. 588/06.07.2020 a fost publicată Legea nr. 106/2020 prin care se mărește sfera formelor de violență ce intră sub protecția prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, introducându-se noțiunea de violență cibernetică.

Potrivit noilor prevederi ale art. 3 din Legea nr. 217/2003, „violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.”

Violența cibernetică se poate manifesta prin „hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima.”.

Principalul efect al acestor modificări este acela că o victimă a violenței domestice va putea solicita polițistului sau judecătoriei emiterea unui ordin de protecție provizoriu, respectiv unui ordin de protecție și în situația în care a fost supusă unor acte de violență cibernetică, astfel cum sunt definite prin noile modificări.

Potrivit art. 23 alin. 1 din Legea nr. 217/2003, „Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie”.

Potrivit art. 221 alin. 1 din același act normativ, ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Modificările vor produce efecte după 3 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial, respectiv începând cu joi, 9 iulie 2020.